Forum Ana Sayfa Forum Ana Sayfa > Serbest Paylaşım Alanı > Türk Dünyası ve Türk Tarihi
Son 25  Tema Seç   Aktif Konular Aktif Konular Aktif Kullanıcılar
  Oyun   İletişim / Reklam   Yardım Yardım  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Mehter Marşı. - 2009

Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  <123>
Yazar
Mesaj Tersinden sırala
  Konuyu paylaş Paylaş  Konu Arama Konu Arama  Konu seçenekleri Konu seçenekleri

zehra
Selçuk üniversitesi - zehra
Çalışkan Üye
Çalışkan Üye
Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
Gönderilenler: 791
Uyarı:0/10
Bölüm: türk dili ve edebiyatı
Memleket: istanbul
Kan Grubu: 0 rh +
Takım: Fenerbahçe
  Alıntı zehra Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Mehter Marşı.
    Gönderim Zamanı: 24/Mayis/2008 Saat 01:58

tesekkürler. emegine saglik.
TÜRK DEMEK TÜRKÇE DEMEKTİR. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.
Selcuk

figüran
Selçuk üniversitesi - figüran
Çalışkan Üye
Çalışkan Üye
Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi
Gönderilenler: 232
Bölüm: figüranlıkkk:))
  Alıntı figüran Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20/Mart/2008 Saat 05:15
mehter marsimiz özeldir saolasin
Selcuk

hayatta bi bakıma tahtaravelli...

gıcJık
Selçuk üniversitesi - gıcJık
Çalışkan Üye
Çalışkan Üye
Gönderilenler: 223
Memleket: konya
Kan Grubu: 0+
Takım: holygun
  Alıntı gıcJık Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12/Mart/2008 Saat 15:00
emeklerinize saglik
...Sil Baştan Başlamak Gerek Bazen...

AslıAsılOlan
Selçuk üniversitesi - AslıAsılOlan
Çalışkan Üye
Çalışkan Üye
Gönderilenler: 220
  Alıntı AslıAsılOlan Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20/Subat/2008 Saat 00:54
eyvallah abi

ulku
Selçuk üniversitesi - ulku
Yeni Üye
Yeni Üye
Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi
Gönderilenler: 3
Bölüm: Çocuk gel.ve eğit.öğretmenliği
  Alıntı ulku Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10/Ocak/2008 Saat 22:17
geçen yil kampüste güzel bir gösteri sunmuslardi,konu güzel,paylasim için tesekkürler.Mehter Marşı.

şimşek
Selçuk üniversitesi - şimşek
Üye
Üye
GARDAŞ!!!!!
Gönderilenler: 536
Bölüm: ilk. mat. öğrtm.
Memleket: Isparta
  Alıntı şimşek Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 16/Agustos/2007 Saat 15:05
bilgi için tesekkürler. mehteran insani gerçekten costuruyor. öss ye girerken sinav anina kadar hücum marsini dinlemistim.

Tonyukuk
Selçuk üniversitesi - Tonyukuk
Üye
Üye
Gönderilenler: 223
Bölüm: İLKÖĞRETİM MATEMATİK
  Alıntı Tonyukuk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 13/Agustos/2007 Saat 01:37

MEHTERAN BANDOSUNUN TARIHI

Bütün Islam devletlerinde hükümdarlik alametlerinden biri olan tablhane ( mehterhane ), Osmanli Devleti'ne Türkiye Selçuklu Devleti'nden geçmistir. Selçuklu Sultan'i III. Alaeddin Keykubat, Osman Gazi'ye 1299'da beylik alameti olarak sancak ile beraber davul v.s de göndermisti.

Osmanli Devleti'nin istiklalinin baslangici da kabul edilen bu tarihten itibaren nevbet vurulurken ( çalinirken ) Fatih Sultan Mehmet Han'a kadar bütün padisah'lar, Selçuklu hükümdarina hürmeten ayaga kalkarlardi. Fatih Sultan Mehmed Han; “ Iki yüzyil evvel vefat etmis bir padisaha ayaga kalkmak lüzumsuzdur.” diyerek, mehter çalinirken ayaga kalkma adetini kaldirmistir.

Yüzyillar boyunca Osmanli askerini costurup, düsmana korku veren mehterhane, 15 Haziran 1826'da yeniçeri ve diger kapikulu ocaklariyla beraber ikinci Mahmud Han tarafindan feshedildi. Mehterhanenin öneminden dolayi yerine Avrupa'da oldugu gibi Mizika-yi hümayun isminde askeri mizika teskilati kuruldu.

Ahmed Muhtar Pasa ve Celal Esat ( Arseven ), mehteri yeniden canlandirmak amaci ile 1911'de yeni bir takim kurdular. Bu takim 1914 yilinda teskilatlandirilarak, mehterhane-i hakani adini aldi. Mehterhane-i hakaninin kuruldugu, Birinci Dünya Harbinde orduyla birlestirildi.Istiklal harbinde de hizmet veren Mehterhane-i Hakani Cumhuriyetin ilanindan sonra takimini görür ve bu olay tarihi mehterin yeniden hatirlanmasina vesile olur.Simdilerde bir cok il,ilce belediyesinin ve askeriyenin mehter takimlari vardir. Bunlardan biride kultur bakanliginin 1992 yilinda kurdugu ' Istanbul Tarihi Turk Muzigi Toplulugu"dur.

Mehterin Bu Günü
Yüzyillar boyunca Osmanli askerini costurup zaferden zafere kosturan , düsmana korku veren mehterhane , 15 Haziran 1826 da Yeniçeri ve diger Kapikulu ocaklariyla beraber 2. Mahmud Han tarafinda ilgâ edildi. Mehterhanenin önemine binâen yerine mizika-yu hümâyûn isminde bir askerî mizika teskilati kuruldu.

Fakat bu degisiklik yalniz sehirlerde ve görünüste olmus, kirlarda, ve Ordunun temelini yapan milletin aziz varligi içinde, bagrinda,Mehter sazlarinin ve yigitligin sembolü olan davul ve zurna her zaman yerini korumus ve çagimiza kadar rahatça kendinden, benliginden hiçbir sey kaybetmemistir. Ahmet Muhtar Pasa ve Celal Esat (Arseven) , tarafindan 1911 yilinda "Mehterhane-i Hakanî" adiyla yeniden kuruldu. 1914 te kurulus tamamlandi. 1.Dünya savasinda Baskumandan vekili Enver Pasanin emriyle teskilat orduya tamim edildi.

Istiklal Savasinda da mehterhane hizmet vermistir. 1935 yilina kadar tarihi Türk mûsikîsini dinleten askeri müze mehter takimi devrin savunma bakani Zekai APAYDIN tarafindan saltanat alâmeti sayilarak ve aslina nazaran kifayetsizlik gerekçesiyle tekrar lagvedilmistir. Tarihe karistigi sanildigi bir sirada mehterin tekrar ihyasi 1952 yilina rastlar. Londra ya yapilan bir seyahatleri sirasinda , Zamanin Genel Kurmay Baskani Nuri YAMUT un Iskoç gayda takimlarini görmeleri tarihi mehter takimini hatirlamalarina neden olmus ve memlekete dönüslerinde yine askeri müze bünyesinde olmak üzere Tarihi mehter takiminin kurulmasini emir vermislerdir.

Ciddî tarihi arastirmalar sonunda Mehter Takimi 1953 yilinda tekrar , tarihinde üçünce defa olmak üzere alti katli olarak kurulmustur. Kurulmustur ve bir tevâfuktur ki 29 Mayis 1953 tarihinde Istanbulun Fethinin 500. yildönümü merasimine istirak ederek hayata dönmüstür. Zamanla yedi ve daha sonra da sekiz kata çikarilan Mehter bölügü , Askeri müze müdürü Ülvay Sabahattin DORAS in Id.Ks.A.0572-3-68 sayili , 24 Haziran 1968 gün gerekçeli teklifiyle , Genel Kurmay Baskanliginin Hrb.T.0572-1-68 IDA ve 10 Temmuz 1968 gün sayili Genel Kurmay Baskanliginin onayindan geçen emriyle , dokuz katli Mehter aslina uygun olarak kiyafetleriyle kurulmustur.
ton,şimdiki söylenişiyle don giysi anlamına gelir
yukmak da etek öpmek anlamına gelir
tonyukuk=eteği öpülmüş yüksek makamlı kişi anlamına gelir
Selcuk

YUSUFYÜZLÜ
Selçuk üniversitesi - YUSUFYÜZLÜ
Forum Tiryakisi
Forum Tiryakisi
Gönderilenler: 3645
Uyarı:1/10
Bölüm: inşaat mühendisliği (Mezun)
Memleket: Kırıkkale
Kan Grubu: B rh+
Takım: Beşiktaş
  Alıntı YUSUFYÜZLÜ Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09/Temmuz/2007 Saat 01:50
EYVALLAH GÖNDERIRSEN DINLERIM INSALLAH...
Benim kırmızı çizgilerim var;
Tanrı Dağı, Ağrı Dağı, Yar dudağı kırmızıdır...

YUSUFYÜZLÜ

sweetgirl
Selçuk üniversitesi - sweetgirl
Forum Tiryakisi
Forum Tiryakisi
Forumun şekeri
Gönderilenler: 1262
Bölüm: Kamu Yönetimi
  Alıntı sweetgirl Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09/Temmuz/2007 Saat 01:49
tamam sagolasin
dinledin  ötükenden hiç bulursam göndereyim ben sana çok güzel söylemisler
gittim sanma gidemedim
unutmayı denemedim
hep yanımdaydın inan bir gün seni özlemedim
hiçbir gece ağlamadım resmine hiç bakamadım
döneceksin biliyorum ellere umut bağlamadım

YUSUFYÜZLÜ
Selçuk üniversitesi - YUSUFYÜZLÜ
Forum Tiryakisi
Forum Tiryakisi
Gönderilenler: 3645
Uyarı:1/10
Bölüm: inşaat mühendisliği (Mezun)
Memleket: Kırıkkale
Kan Grubu: B rh+
Takım: Beşiktaş
  Alıntı YUSUFYÜZLÜ Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09/Temmuz/2007 Saat 01:46
grup ötükenden yok ya... 
Benim kırmızı çizgilerim var;
Tanrı Dağı, Ağrı Dağı, Yar dudağı kırmızıdır...

YUSUFYÜZLÜ
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz  Yazdır - Mehter Marşı. Sayfa  <123>
Foruma En Son Mesaj Yazılan Konular - Yorum yazılan son 100 konu
Konu
Yazan
Tarih ve Saat
Okunma
Cevap
Forum Kategorisi
Konuyu Görüntülemek İçin Tıklayın Avatar (Comedy Show Parodisi)Ali G.Bugün * 09:15232Videolar
Konuyu Görüntülemek İçin Tıklayın i don't like you mummyDisTurbedBugün * 09:06151English
Konuyu Görüntülemek İçin Tıklayın Mutlu olmak için ne kadar para lazım?DisTurbedBugün * 09:05131Serbest Kürsü
Konuyu Görüntülemek İçin Tıklayın KonyasporDisTurbedBugün * 08:576369128Futbol
Konuyu Görüntülemek İçin Tıklayın Guti: Dört saatte bir ezan sesi varDisTurbedBugün * 08:53261Futbol
Konuyu Görüntülemek İçin Tıklayın Ramazan Bayramınız kutlu olsun (bayram mesajları)DisTurbedBugün * 08:521879942Serbest Kürsü
Konuyu Görüntülemek İçin Tıklayın rock-metal Video KliplerDisTurbedBugün * 08:5170262Müzik Dünyası ve Şarkı sözleri
Konuyu Görüntülemek İçin Tıklayın Sınav yükü ÖSYM'nin üzerinden alınıyorRuzgar_GuluBugün * 06:11130Haberler
Konuyu Görüntülemek İçin Tıklayın ideal öğrenci yurtlarısoldier832Bugün * 05:4810392171Konyadaki Selçuk Üniversitesi Kız Erek Öğrenci Yurtları
Konuyu Görüntülemek İçin Tıklayın Üçüncü Tekil Şahısa Bir Not YazwilmaBugün * 05:31141991140Oyunlar ve Forum oyunları

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version Private Edition
Copyright ©2001-2008 Web Wiz

Bu Sayfa 0,047 Saniyede Yüklendi.
program oyun arşivi nedir nasıl yapılır selçuk oyun siteleri Notebook Pil Notebook Servis Fimo hamuru
İçerik sağlayacı paylaşım sitelerinden biri olan forumselcuk.com sitesinde TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
forumselcuk.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler infoforumselcuk.com adresi ile iletişime geçilmesi halinde ilgili işlem yapılacak ve size dönüş yapılacaktır.